Kamper Orgeldag 2022

08-04-2022

Op 30 April 2022 wordt door ConsoloNL de eerste Kamper Orgeldag georganiseerd. Deze dag staat in het teken van organist/componist Willem Hendrik Zwart die 25 jaar geleden op 29 april overleed.

Midden op de dag (rond 12.30 uur) wordt van de hand van portretschilder Dirk Bal een portretschilderij onthuld van Willem Hendrik Zwart achter de klavieren van het machtige Kamper Hinsz-orgel.
Dit (grote) schilderij krijgt een prominente plek in de Bovenkerk van Kampen.
Deze onthulling door dochter Ada Genuit-Zwart wordt omlijst met een tweetal schetsen over het leven en werk van de voormalige Bovenkerk organist door Prof. Hans Fidom en oud RD journalist Jan van ’t Hul.

 

Deze dag zal tevens het resultaat zichtbaar zijn van een unieke kaarsenstandaard die door meestersmid Sven de Lang speciaal is gemaakt voor de Bovenkerk. Dit initiatief is door de Stichting Linquenda en de Stichting Vrienden van de Bovenkerk mogelijk gemaakt. De kaarsenstandaard krijgt een plek in de kooromgang en daarmee bieden we bezoekers de gelegenheid een kaars te branden vanuit bijvoorbeeld verbondenheid of gedachtenis aan een dierbare.  

Verder op de dag zijn er een 7 tal korte concerten met de organisten Harry Hamer, Harm Hoeve, Gerwin van der Plaats, Daniel Rouwkema, Marco den Toom, Minne Veldman en André van Vliet. Daar naast zijn er een 7 tal jonge organisten, de jongste is slechts 12 jaar, die voornamelijk koraalbewerkingen van Willem Hendrik Zwart ten gehore zullen brengen. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten zoals een kleine tentoonstelling rondom Willem hendrik Zwart en unieke film en video beelden van hem. Ook is er ruimte voor cd en bladmuziek verkoop.

Kortom een bruisende dag waar het publiek de gehele dag kan in- en uitlopen in de Bovenkerk. Misschien een dag die een klein beetje vergelijkbaar kan zijn met de inmiddels legendarische Zaterdagmiddag Wandelconcerten van de vorige eeuw.

Natuurlijk is er ook aandacht voor ontmoeting en wordt er gezorgd voor de inwendige mens.

De dag wordt afgesloten met een uniek dubbelconcert op twee orgels door Marco den Toom en Gerwin van der Plaats. Dit concert is een knipoog naar het unieke dubbelconcert uit 1983 gehouden door Feike Asma en Willem Hendrik Zwart.
Een prachtige dag waarvoor de Hanzestad Kampen en de Bovenkerk u gastvrij zullen ontvangen.