Nieuws

Erfgoedavond

21-08-2023

Op 21 sept organiseert de Monumentenraad Kampen een erfgoedavond in de Bovenkerk. Tijdens de avond staat de duurzaamheid van monumenten centraal. Verwacht geen verkooppraatjes of lijst van regeltjes, we nemen jullie mee in de praktijk. Voor iedereen die zijn monument een warm hart toe draagt maar er zelf ook warm bij wil zitten is deze avond een aanrader. Trouwens ook als je ‘gewoon’ een oud huis hebt is dit zeker een avond die je niet wil missen. Oudere huizen hebben zo hun charme maar standaardoplossingen voor verduurzaming hebben ze niet. Daarom hebben we deze avond sprekers uitgenodigd die je op een leuke en toegankelijke, maar vooral heel praktische wijze door het woud van mogelijkheden en materialen loodsen. Dankzij een bijdrage van de gemeente kunnen we deze avond gratis aanbieden. We hopen hiermee een interessante maar ook leuke avond te bieden. Voor meer informatie of directe inschrijving ga je naar Momumentenraadkampen.nl Vanaf 19.30 uur bent je van harte welkom. De toegang is gratis, maar omdat we graag voor genoeg mensen koffie en thee zetten moet je je wel vooraf aanmelden”

Presentatieconcert Marco den Toom & Gerwin van der Plaats

17-08-2023

In de afgelopen jaren is gebleken hoeveel waarde de  Stichting Bovenkerk hecht aan een goede presentatie. Dat geldt niet alleen voor de contacten en zakelijke afspraken maar zeker ook voor de ‘gezichten’ van en in de Bovenkerk. De orgels in de Bovenkerk spelen daarin een grote rol. Enkele jaren geleden trok de stichting daarom Marco den Toom en Gerwin van der Plaats aan als muzikaal adviseurs. Door de steeds concretere werkzaamheden en samenwerking heeft de Stichting Bovenkerk besloten deze adviseursrol om te zetten in een benoeming tot titulair-organist van de Stichting Bovenkerk.

Den Toom en Van der Plaats worden daarmee de vaste bespelers van de orgels namens de Stichting Bovenkerk Kampen die zich inzet voor het behoud van dit icoon. Als ambassadeurs van de beide orgels, en de Bovenkerk als geheel, ondersteunen ze hiermee volop de fondswerving ten behoeve van de restauratie.

Tijdens een feestelijk concert op woensdag 30 augustus zullen de beide organisten zich presenteren in een spectaculair programma met muziek van o.a. Händel, Landmann, Olivera, Mulder en Willem Hendrik Zwart. Rond dit concert wordt u ontvangen met koffie/thee en is er in de pauze en na afloop gelegenheid om beide musici te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

Het concert begint om 20.00 uur en de deuren van de kerk gaan open om 19.30 uur. Vrienden van  De Bovenkerk krijgen op vertoon van hun vriendenticket gratis toegang voor 2 personen. Overige toegangskaarten kosten in de voorverkoop €12,50 en aan de kerk €15,- Kinderen t/m 16 jaar hebben gratis entree.

Slotconcert zomerserie door meesterorganist Hector Olivera

17-08-2023

De, in Buenos Aires geboren, organist Hector Olivera sluit zijn Europese orgeltour af met een concert in de Bovenkerk op woensdag 6 september. Deze wereldwijd vermaarde organist heeft sinds 1983 een bijzondere band met het Hinsz-orgel in de Bovenkerk en haar toenmalige bespeler Willem Hendrik Zwart. Geïnspireerd door zijn psalmbewerkingen schreef hij een uitgebreide Introduction, Passacaglia and Fugue over Psalm 138, een werk wat grote populariteit geniet binnen ons land en wat  Marco den Toom uit zal voeren tijdens het presenatieconcert op 30 augustus. Naast deze compositie nam Hector destijds een LP op in de Bovenkerk die werd geproduceerd door Jan Quintus Zwart. Tijdens het concert op 6 september speelt Hector werken van o.a. Bach, Rheinberger, Zwart, Lefebure-Wely en zal hij ook improviseren.

Het concert begint om 20.00 uur en de deuren van de kerk gaan open om 19.30 uur. Vrienden van De Bovenkerk krijgen op vertoon van hun vriendenticket gratis toegang voor 2 personen. Overige toegangskaarten kosten in de voorverkoop €12,50 en aan de kerk €15,- Kinderen t/m 16 jaar hebben gratis entree.

Verhuizing in Beeld

19-05-2023

Na meer dan 70 jaar in opslag te hebben gestaan hebben we in de Bovenkerk twee zeer indrukwekkende beelden mogen ontvangen. Deze beelden zijn in 1873 gemaakt voor de Oude IJsselbrug. Tot 1945 hebben ze op de beide toegangspoorten van de brug gestaan. Daarna zijn ze opgeslagen in de Koornmarktspoort en vanaf de jaren negentig in de Cellebroederspoort en waren daar voor niemand zichtbaar. De beelden wegen ongeveer 1100 kg per stuk en zijn dus niet eenvoudig te verplaatsen. 

 

Door de goede samenwerking tussen de gemeente Kampen en de Stichting Bovenkerk bleek het na lange tijd mogelijk te zijn de beelden uit de opslag te verhuizen en daarmee in de Bovenkerk zichtbaar te maken voor het grote publiek. Door wethouden R. Boddeus en voorzitter J.W. Engelsman werden de beelden feestelijk onthult.

Masterplan Bovenkerk

19-05-2023

Vrijwel de gehele gemeenteraad van Kampen is op werkbezoek geweest in de Bovenkerk en heeft zich daarbij laten informeren over de problemen en uitdagingen die er zijn.

In een uitgebreide presentatie heeft de Stichting Bovenkerk niet alleen de details over de restauratie verteld maar ook een doorkijkje gegeven op de plannen voor de toekomst.  In samenwerking met buro Stiel uit Elburg is hiervoor een masterplan uitgewerkt. Dit plan voorziet niet alleen in aanpassingen in het gebouw maar betrekt ook nadrukkelijk het gebied rondom de kerk er bij.

Een prachtige eerste impressie laat zien hoe mooi kerk en omgeving er in de toekomst uit zouden kunnen zien.

Van belang is niet alleen een nauwe samenwerking met de gemeente Kampen maar ook nadrukkelijke financiële steun bij de restauratie.

De gemeenteraadsleden zijn vervolgens de vele trappen van de steigers opgeklommen om de schade aan de gewelven van dichtbij te bekijken.

St. Nicolaas van Campen

19-05-2023

Op initiatief van Brouwerij Broederscha(a)p uit Kampen is een heel speciaal bier gebrouwen. Volgens een oud abdij recept is hiermee een echt “Bovenkerk” bier ontstaan.

Het bier is in beperkte oplage gemaakt en de opbrengst van de verkoop gaat naar de restauratie van de Bovenkerk.

Jan Quintus Zwart en John Engelsman kregen de eerste fles van het St. Nicolaas van Campen bier aangeboden in de brouwerij aan de Voorstraat in Kampen. “Het is prachtig dat op deze manier een steeds bredere steun voor de restauratie van de Bovenkerk ontstaat met initiatieven vanuit de Kamper samenleving en daar buiten” aldus Jan Quintus Zwart.

Boven-kerkelijke zangdiensten

18-05-2023

Op initiatief van de Stichting Vrienden van de Bovenkerk, de Stichting Linquenda en de Stichting Bovenkerk Kampen worden er sinds kort weer (zang)diensten gehouden in de Bovenkerk.

Op iedere eerste zondag van de maand vinden deze laagdrempelige en Boven-kerkelijke diensten plaats. U bent van harte welkom deze diensten bij te wonen.

Kamper Orgeldag 2023

19-04-2023

Na het grote succes van de eerste Kamper orgeldag in 2022, die in het teken stond van oud-organist van de Bovenkerk Willem Hendrik Zwart, slaan Consolo en de Bovenkerk opnieuw de handen ineen. Op 29 april van 10:00 tot 17:00 uur gaan de deuren van de Bovenkerk weer open voor de orgeldag.

Dit jaar passeren meerdere Kamper organisten de orgelbank of staan hun muziekstukken op de lessenaar. Ook de van oud-organist Gradus Wendt en de huidige organist van de Bovenkerk, Ab Weegenaar, zal muziek gespeeld worden.

In het koor van de kerk is een expositie over het werk van Hinsz in Kampen. Hierbij worden een aantal unieke (!) archiefstukken ten toon gesteld o.a. uit 1742.

Er zijn diverse stands aanwezig zoals van het klokkenluidersgilde en de Stichting Bovenkerk Kampen.

De aanwezige medewerkers van de bezoekersgroep vertellen u graag meer over de historie van de Bovenkerk.

De 2e editie van de Kamper Orgeldag wordt afgesloten met een concert door drie top musici te weten Marco den Toom, Gerwin van der Plaats (orgel) en Andre van Vliet (vleugel). 

De entree voor deze dag bedraagt slecht €2. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht en tegen een kleine vergoeding is er catering aanwezig.

Kortom een unieke dag waar heel veel te beleven is in onze prachtige Bovenkerk. 

Film voortgang werkzaamheden

07-03-2023

Opnieuw hebben we een film laten maken waarmee u zicht krijgt op de werkzaamheden in de Bovenkerk. Deze keer hebben we een interview opgenomen met de twee muzikale adviseurs van onze stichting te weten : Marco den Toom en Gerwin van der Plaats (tevens bestuurslid).

Beelden in De Bovenkerk

06-03-2023

De afgelopen periode zijn we in nauw overleg met de Gemeente Kampen om te kijken of we twee prachtige grote oude beelden kunnen verhuizen naar de Bovenkerk. Deze imposante beelden zijn in 1873 gemaakt door beeldhouwer Joseph Graven uit ’s Hertogenbosch. Tot 1945 hebben ze op de beide toegangspoorten van de stadsbrug gestaan. Daarna zijn ze opgeslagen in de Koornmarktspoort en vanaf de jaren negentig in de Cellebroederspoort. Daar staan ze in een berging en zijn voor het publiek niet toegankelijk. 

De massieve beelden gemaakt van zandsteen en stellen voor “Handel en Landbouw” en “de Stedemaegd” en zijn meer dan 2 meter hoog. Het is de bedoeling ze in één van de kapellen in het koor van de kerk te plaatsen en daarbij ook de historie van deze beelden te vertellen.

Recent hebben we de beelden bekeken. Ze staan in stalen verhuiskratten en worden omring door horeca opslag. Ze staan daar min of meer weg te kwijnen en dat doet geen recht aan de historische waarde. Ze verdienen het om weer op een mooie zichtbare plek te komen staan.

Save the date : 29 april 2023

06-03-2023

Voor de Vrienden van de Bovenkerk willen we opnieuw een leuke activiteit organiseren. Het exacte programma zijn we nog aan het uitwerken maar het wordt zeker de moeite waard. Reserveer daarom 29 april alvast in uw agenda !

Op die dag bruist de Bovenkerk trouwens van nog meer activiteiten omdat dan ook de 2e editie van de Kamper Orgeldag wordt georganiseerd. 

Oog in Oog met David !

30-01-2023

Op 3 en 4 februari is het zo ver. Dan is de Bovenkerk geopend voor belangstellenden en kunt u de beelden van het hoofdorgel van dichtbij bekijken. Er is uitgebreide informatie aanwezig over de beeldhouwer Casper Struiwig. Daarnaast zijn er allerlei stands zoals van Restauratiebedrijf Heldoorn, Het Kampen Klokkenluidersgilde, ConsoloNL, Spav en natuurlijk van de Stichting Bovenkerk.

De openstelling op vrijdag is van 19.00 uur tot 21.00 uur. Organist Marco den Toom zal met regelmaat korte orgelbespelingen uitvoeren op het koororgel. Op Zaterdag 4 februari is de Bovenkerk geopend vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Dan zal de Kamper organist Gerwin van der Plaats het koororgel regelmatig bespelen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u zich laten bijpraten over bijvoorbeeld de restauratie en de fondswerving. Wij heten u van harte welkom in de Bovenkerk.

Voortgang werkzaamheden

30-01-2023

Na het verwijderen van de beelden van het hoofdwerk is het orgel door Orgelmakerij Reil uit Heerde geheel in plastic ingepakt. Dit is gedaan om de kwetsbare pijpen en alle mechanieken te beschermen tegen stof dat bij de werkzaamheden vrijkomt.

Vervolgens zijn restauratiebedrijf Heldoorn uit IJsselmuiden en KPS Steigerbouw uit Lelystad aan de slag gegaan met het aanbrengen van het plafond boven het orgel. Hiervoor zijn per zijmuur 5 zware steunen in de kerkmuur bevestigd. Op deze steunen zijn liggers gemonteerd waar vervolgens de vloer op is aangebracht.

Zo is er een stevig plateau gemaakt waardoor het Hinsz-orgel is beschermd voor mogelijk vallende gewelfdelen. Daarnaast kan men vanaf het plateau de gewelven goed inspecteren, en straks als er voldoende geldmiddelen zijn ook restaureren.

Vanaf het plateau, dat zich op ca. 23 meter hoogte bevindt,  heeft men een zeer indrukwekkend gezicht in de kerk.

Zoals bij werkzaamheden aan historische gebouwen gebruikelijk is hebben wij ook een aantal tegenvallers. Zo bleek dat er door het aanbrengen van het plafond onvoldoende ruimte is om de beelden weer op een veilige manier op de kas van het hoofdwerk terug te plaatsen. Daarnaast bleek dat niet alleen het gewelf boven het orgel maar ook het eerstvolgende gewelf van het middenschip, scheuren vertoond. Uit veiligheidsoverwegingen zal dit gewelf de komende week worden gefixeerd met behulp van houden balken. Een veiligheidsvoorziening die we vorig jaar ook al aangebracht hebben in het transept en de kooromgang.

Inmiddels is in de zijbeuk aan de zuidzijde het eerste proefveld gerestaureerd. De ribben die al enige tijd onder het gewelf weg waren gehaald, zijn nu weer herplaatst. Daarbij zijn de ribben niet alleen met een speciale pin aan elkaar vastgezet maar middels een stalen bevestiging ook opgehangen aan het gewelf. Dit is voor de toekomst een extra beveiliging. 

De komende weken worden de werkzaamheden in de Bovenkerk verder afgerond en zal ook het plastic weer van het orgel gaan. Daarmee kunnen we weer veilig gebruik maken van de kerk en het orgel.

Hinsz orgel in gevaar !

13-01-2023

Dat het gewelf boven het majestueuze Hinsz orgel niet in allerbeste staat was wisten we al. Echter bij een nadere inspectie is gebleken dat de ribben en het gewelf dusdanig gescheurd zijn dat niet uitgesloten kon worden dat stukken steen op het orgel zouden vallen. 

De oorzaak van deze schade is gelegen in het verzakken van de kerk en de toren. De Bovenkerk verzakt al sinds het begin van de bouw. Zolang dit proces gelijkmatig gaat is er niet zoveel aan de hand. Op dit moment is er echter sprake van ongelijkmatig zakken. De toren zakt sneller dan de kerk en helt ook over in westelijke richting. Ook is gebleken dat het luiden van de in totaal 9 klokken een extra nadelig effect hierop heeft. 

Omdat de torenmuur en kerkmuur het zelfde zijn ontstaan er grote scheuren tussen deze muurdelen. Het gewelf draagt een deel van zijn gewicht (krachten) af op de torenmuur. Door het verzakken en de scheurvorming kan het gewelf deze krachten niet meer afdragen. Ook breken de ribben los van de overige gewelfdelen.  

Ter voorkoming dat delen van het gewelf op het orgel zouden vallen wordt er boven het Hinsz orgel een plafond aangebracht. Deze werkzaamheden zijn op 9 januari jl. begonnen. Ter voorbereiding zijn de beelden van de Hoofdwerkkas gehaald. Deze oude door Casper Struiwig gemaakte houten beelden zijn nu op de kerkvloer gezet. Vervolgens wordt het orgel geheel in plastic ingepakt. Daarna wordt het plafond boven het orgel met behulp van divers steigermateriaal opgebouwd. Als dit allemaal klaar is wordt het plastic weer van het orgel gehaald zodat dit weer bruikbaar is.

Het is nog onduidelijk of de beelden daarna weer teruggeplaatst gaan worden of tijdens de restauratie beneden blijven staan. 

Toekenning Subsidie Provincie Overijssel

12-01-2023

Dat de Bovenkerk als beeldbepalend en misschien wel grootste monument van Overijssel behouden moet blijven wordt bij vele betrokkenen steeds duidelijker. Ook de belangstelling en betrokkenheid  vanuit de provincie Overijssel is groot. Recent is er daarom door de provincie weer een subsidie toegekend voor de restauratie van de Bovenkerk. Het toegekende bedrag van ca. € 360.000,- maakt samen met een al eerder door de provincie gedane toezegging van € 340.000,- dat we flink op weg zijn. Echter op dit moment wordt de restauratie begroot op ten minste 1,7 miljoen. Daar zijn we nu nog lang niet. De projectgroep fondswerving is daarom hard bezig om op allerlei manieren het ontbrekende geld te vinden. De mate en snelheid waarin dit gebeurd bepaald ook de snelheid waarmee we de restauratie kunnen gaan oppakken. 

Bekijk de werkzaamheden

11-01-2023

Het verwijderen van de beelden van het hoofdorgel is een zeer bijzonder moment in de geschiedenis van de Bovenkerk. Het was absoluut geen eenvoudige klus. Om u daar een indruk van te geven is er een film gemaakt van deze werkzaamheden. 

Save the Date !

10-01-2023

Wilt u de prachtige beelden van het Hinsz orgel zelf ook van dichtbij bekijken ? Wilt u nader geïnformeerd worden over de maker van de beelden en de restauratie van de Bovenkerk ? We bieden u nu als eerste deze unieke kans. Noteer daarom vrijdagavond 3 februari of zaterdagmiddag 4 februari alvast in uw agenda. Dan gaat de Bovenkerk namelijk open voor vrienden en belangstellenden, en heten wij u van harte welkom. We zijn druk bezig met het opzetten van het gehele programma. Behalve het oog in oog bekijken van de beelden en veel informatie over de restauratie zullen er ook korte orgelbespelingen zijn op het koororgel door Marco den Toom en Gerwin van der Plaats. Via onze website, en in onze volgende nieuwsbrief, wordt u binnenkort geïnformeerd over het volledige programma.  

Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst

10-10-2022

Op donderdag 6 oktober jl. vond een bijzondere bijeenkomst plaats in de Bovenkerk welke een belangrijke stap vormt voor de komende jaren. Er is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de drie partijen die bij de Bovenkerk betrokken zijn namelijk : de Protestantse Gemeente Kampen, Stichting Bovenkerk Kampen en de Stichting Vrienden van de Bovenkerk.

Met deze overeenkomst zijn een aantal belangrijke zaken onderling afgesproken. Als eerste is dat de oprichting van de projectgroep Fondswerving. Hier nemen de drie partijen zitting in en heeft al doel gelden te werven voor de restauratie.

Daarnaast regelt de overeenkomst de exclusieve positie van beide stichtingen in de Bovenkerk. Ook is de overeenkomst een voorbereiding op de toekomstige exploitatie van de Bovenkerk. Gedurende de restauratie zal de Protestantse gemeente de exploitatie nog verzorgen. Maar beide stichtingen gaan de komende jaren hard aan het werk om alle voorbereidingen te treffen dit over te gaan nemen.

Kortom de ondertekening is een belangrijke mijlpaal in de transitie van de Bovenkerk. Alle betrokkenen zijn erg blij dat deze formele stap nu is gezet zodat de handen uit de mouwen kunnen.

Goed bezochte Monumentendag

15-09-2022

Het weekend van 10 en 11 september was de Bovenkerk geopend in verband met Monumentendag.

De hele zaterdag waren er allerlei (muzikale) activiteiten en rondleidingen mede georganiseerd door de Stichting Bovenkerk Kampen. Ook was er voor de vrienden van de Bovenkerk een speciale en exclusieve presentatie en rondleiding op de steigers. Hier is flink gebruik van gemaakt.

Op zondag middag kon men de kerk bekijken, was er orgelspel en de mogelijkheid de speeltafel van het hinszorgel te bezoeken. Zoals op de foto’s te zien is werd daar heel veel gebruik van gemaakt en was het op sommige momenten een drukte van belang. 

In totaal hebben we in het weekend ongeveer 1500 mensen mogen verwelkomen in de kerk. Ook hebben zich 10 nieuwe Vrienden van de Bovenkerk ingeschreven. Al met al een prachtig weekend.

Uitnodiging Vrienden van de Bovenkerk

23-08-2022

De vrienden van de Bovenkerk willen wij u graag in detail informeren over de restauratie. Daarom bieden wij hen de unieke mogelijkheid aan om op zaterdag 10 September (monumentendag) een presentatie en rondleiding hierover bij te wonen in de Bovenkerk.

U wordt ontvangen met een kopje koffie in de Torenkamer. Daar zal vervolgens een presentatie plaatsvinden over de restauratie. Wat zijn de oorzaak van de problemen met de gewelven? Hoe wordt dit opgelost en wat staat er de komende tijd te gebeuren ?

Na de presentatie krijgt u de unieke mogelijkheid om de gewelven van dichtbij te bekijken. We gaan met de groep de steiger op. Daar kunt u de schade met eigen ogen aanschouwen. 

De rondleidingen worden gehouden om 10.30 uur, 11.30 uur en 14.00 uur en duren ca. 50 min. Per tijdstip is maar een beperkt aantal plaatsen, mede gezien het bezoek aan de steiger, dus vol=vol. U kunt zich met maximaal 2 personen opgeven. 

Voor alle duidelijkheid het bezoek aan de steiger is alleen mogelijk indien u goed ter been bent. Het bezoek is geheel voor eigen risico. De rondleiding is exclusief voor vrienden van de Bovenkerk. We hopen u op 10 september te mogen begroeten.

De aanmeldingen voor de rondleidingen zijn niet meer beschikbaar.

Openstelling Monumentendag

23-08-2022

In het weekend van 10 en 11 september is de jaarlijkse monumentendag. Uiteraard is ook de Bovenkerk dan geopend. 

Op zaterdag zijn er allerlei activiteiten in de kerk. De gehele dag zullen er jonge organisten te horen zijn op beide orgels. Om 12.30 uur is er een middagpauze dienst en vanaf 13.00 uur zal muziekschool Quintus een mini concert verzorgen. Ook zijn er mogelijkheden voor rondleidingen in de kerk en de toren. Voor Vrienden van de Bovenkerk zijn er exclusieve rondleidingen. 

De zaterdag wordt afgesloten met een concert door één van de adviseurs van de Stichting Bovenkerk Kampen organist Gerwin van der Plaats. Hij heeft hiervoor ook nog een aantal andere musici uitgenodigd. Het belooft een gevarieerd concert te worden.

Op zondag is de Bovenkerk ’s middags vanaf 13.00 uur open voor bezoek. Er zal die middag door diverse organisten worden gespeeld. U kunt dan ook de speeltafel van het orgel bezoeken en de organisten van dichtbij aan het werk zien. Kortom volop activiteiten waarbij we u graag verwelkomen.

Groei Vriendennetwerk

23-08-2022

We zijn erg blij met een gestage groei van het vriendennetwerk. Op allerlei manieren proberen we nieuwe vrienden te werven zoals door middel van het uitdelen van onze flyer bij allerlei concerten, openstellingen en andere gelegenheden. 

Deze activiteiten werpen vruchten af. Op dit moment staat de teller op 170 Vrienden van de Bovenkerk. De actieve werving zijn we gestart in de zomer van 2021. Dus dit resultaat is binnen een jaar behaald. 

Ons streven is om het vriendennetwerk de komende tijd verder te laten groeien. Het doel is om dit jaar op 250 vrienden uit te komen.